Magazin

Szenvedély és célra tartás

„Cégcsoportunk története 28 évvel ezelőtt kezdődött. Alapítójaként párommal, Miklós Erikával, élve a rendszerváltás nyújtotta lehetőségekkel, meglátva a piaci rést, addigi tapasztalataimra alapozva saját vállalkozásba kezdtünk”sűríti egyetlen mondatba az ennél nyilvánvalóan összetettebb és persze jóval több kihívást felsorakoztató indulás éveit Véninger Tibor. A vállalkozás célja ipari termelő vállalatok kiszolgálása volt karbantartási segédanyagokkal és szerszámokkal. Az akkori hiánygazdaságnak, szorgalomnak és a folyamatos innovatív ötleteknek köszönhetően a fejlődés gyors és dinamikus lett.

A vállalkozás alap építőkövei, melyeket az alapító a piac akkori legfontosabb szereplőjénél, multinacionális környezetben szerzett, meghatározók a mai napig. Az értékrend, a gondolkodásmód, a rendszerszemlélet, az értékesítési- és tárgyalástechnika… nem csak munka, hanem szenvedély is Tibor számára.

STRATÉGIÁK MENTÉN ÉPÜLŐ CÉGCSOPORT

A vállalat székhelye akkoriban a családi házukban kapott helyet, majd, ahogy a vállalkozás kezdte ezt kinőni, a folyamatos fejlesztések révén hamarosan több telephellyel teljes Nyugat-Magyarországot és Pest megyét lefedték. Alapvető stratégiájuk egy telephely-hálózat kiépítése volt, azzal a céllal, hogy az ipar legfontosabb szereplőihez a legközelebb lehessenek. Minden telephelyet egy felhatalmazott, teljes bizalmat és mozgásteret élvező értékesítési és képviseletvezető irányított, az ő munkájukat pedig értékesítők és egy belsős háttércsapat támogatta. A kapcsolatrendszer, a beszállítók, a szakmai ismeretek eleinte egy helyen, Tibornál összpontosultak, így a cég kereskedelmi tevékenységének irányítása az ő kezében volt. „Folyamatosan kerestük az új lehetőségeket, de már nem egy sok lábon álló vállalkozásban gondolkodtunk, hanem az egyes tevékenységi területekre Fazekas Norbert és Hermann Tibor kollégáink segítségével új cégeket hoztunk létre, ami által ők is tulajdonrészt szereztek egy-egy vállalkozásban. Ez azért is volt fontos stratégiai döntés, mert a folyamatosan megszerzett tapasztalatoknak köszönhetően az új cégekben már bizonyos területeken más szemléletet alkalmaztunk, nem követtünk el ugyanazokat a hibákat. Gyakorlatilag az új társvállalkozások egyfajta evolúció eredményeként már más szervezeti felépítéssel, stratégiával, szemlélettel jöttek létre – hangsúlyozza a cégcsoport vezetője.

A PRÓBATÉTEL

Minden a tervek szerint, sőt, némiképp a várokozásaikon felül haladt, 2008 után azonban korábban nem tapasztalt kihívásokkal szembesültek. Újra kellett gondolni a tevékenységüket és minden szakmai tudást, tapasztalatot összeszedni ahhoz, hogy kitartással, következetességgel és áldozatvállalással sikerüljön túlélni ezt az időszakot, majd megerősödve egy új fejezetet nyitni történetükben. A teljes céget átszervezték, ami érintette a telephelyek számát, a logisztikai modellt, a szervezeti struktúrát, a működést és a stratégiát. Tibor szerint van egy mondás, amely így szól: „Ha egy időszak nem a barátod volt, akkor a tanítód.” Ez alatt a pár év alatt megtanultak nagyvállalati szinten értékesíteni, tárgyalni, gondolkodni, elemezni, modellezni és tervezni, ami a mai napig nagyon fontos szerepet játszik a cégcsoport működésében. Mára sokkal költséghatékonyabban, tudatosabban és racionálisabban dolgoznak, ami az eredményességükre is alapvető hatással van.

ÉLETHOSSZIG TARTÓ TANULÁS

Tibor mindig is fontosnak tartotta a képzést és a fejlődést, ez számára nem csak munka, hanem gyakorlatilag a küldetése is. Már a kilencvenes években videó-visszacsatolásos kommunikációs és tárgyalástechnika tréningeket csináltak, de számos coach és tréner is megfordult náluk. - Kiemelném Dara Péter tanításait, aki az innermetrix segítségével énünk és viselkedésünk olyan vetületeit mutatta meg nekünk, melyek eddig számunkra nem, vagy kevésbé voltak láthatók. Ez a módszertan tulajdonképpen egy személy teljes körű elemzése három, egymástól látszólag elkülönülő, de valahol mégis szorosan egymáshoz kapcsolódó területen. A módszertan betekintést nyújt a vizsgált személy gondolkozásába és döntéshozatali képességeibe. Méri a természetes viselkedési stílust úgy, hogy mindemellett megmutatja, milyen az érintett felvett viselkedési stílusa, hol van eltérés a kettő között. Felfedi az illető problémamegoldási és hatékonysági preferenciáját, visszajelzést ad a kapcsolatteremtési és érzelemkifejezési képességeit illetően, valamint megmutatja a motivációt, amelyet a személyes értékrend alapján vizsgál. Természetesen utána egy coaching sorozat keretein belül azon dolgoztunk, hogy ezen ismeretek birtokában a legtöbbet hozhassuk ki magunkból mind a munkahelyen, mind pedig a magánéletben. Mindemellett szakmailag is nagyon érdekes volt az együttműködés Südy Györggyel és Gulyás Jánossal. Ők többek között a Corvinus Egyetemen oktatják a beszerzési szakmai rejtelmeit, de együtt dolgoznak a meghatározó nagy és multinacionális vállalatokkal. Sokat tanultunk tőlük.”

KIEMELT MINŐSÍTÉSEK A JELEN GARANCIÁI

A könnyebb és nehezebb időszakok egyaránt részei annak a fejlődésnek, amelynek eredményeként mára már a családi házból egy Magyarországon egyedülállónak mondható cégcsoporttá fejlődött a vállalkozás. A minőségi színvonal biztosítását és emelését minőségirányítási rendszer bevezetésével és működtetésével garantálják, a cégcsoport minden tagjánál az ISO 9001 szabványnak megfelelően szabályozzák a folyamatokat. Nagy megtiszteltetés a cégcsoport számára, hogy a Bisnode, Európa egyik vezető üzleti információ szolgáltatójának objektív cégminősítése alapján a legjobbak között szerepelhet. 

Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a piacon tisztességesen járjunk el, így fontos számunkra, hogy egy hiteles külső szakértő is megerősítette, hogy cégeink pénzügyi háttere, hitelképessége kiemelkedően erős, így a legjobb, AAA arany minősítésekkel is rendelkezünk. Erre azért is vagyunk nagyon büszkék, mert a magyar vállaltok csupán 0,63%-a mondhatja el magáról – emeli ki az alapító, majd hozzáteszi: további büszkeségre ad okot, hogy egy független szakmai zsűri által Magyarország TOP100 kkv-ja közé is beválasztották a gyártó cégüket, megfelelve olyan minősítési szempontoknak, mint a ROE (sajáttőke arányos nyereség) mutató, egy főre jutó hozzáadott érték mutató, árbevétel arányos EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény). A családi vállalkozásokra jellemző gyors alkalmazkodó és adaptációs képesség náluk abszolút tetten érhető, sőt, kiemelt szempont, hiszen ez teszi lehetővé, hogy a piaci, makrokörnyezeti változásokra gyorsan reagálhassanak. A magas fokú vevői elégedettség, az ügyfélcentrikus stratégia és az elmúlt évtizedek a piacon ismertséget és jó hírnevet eredményeztek, amire büszkék a vezetők és a dolgozók is. – Megtiszteltetés számunkra, hogy az egyes ellátási láncok fontos szereplőjeként tekintenek ránk a partnereink mind beszállítói, mind pedig ügyfél oldalon. Kiemelt célunk, hogy értéket teremtsünk és partnereink elismerjenek bennünket – húzza alá Tibor.

„EGY CSALÁD VAGYUNK”

A 2018-as adatok alapján 5 milliárd forintos forgalmuknak és a növekedési dinamikának köszönhetően a magyar tulajdonban lévő piaci szereplők egyik legmeghatározóbbjává váltak, és összefoglalva az elmúlt éveket immáron közel 30 éve támogatják termékeikkel és szolgáltatásaikkal a Magyarországon működő iparvállatokat. Közel 100 kollégával, 10 telephellyel, több mint 200 gyár napi működésének felelősségteljes ellátásáért és indirekt beszerzési igényeinek kielégítéséért felelnek az alábbi területeken: autóipar, élelmiszeripar, vegyipar, fémfeldolgozás, közlekedés, gépipar, energiaipar, elektronikai ipar. 

Ma a vállalatcsoport ipari vállalatok részére teljes körű beszerzési, szaktanácsadási, tervezési és gyártási szolgáltatást nyújt. Megoldásaik révén az indirekt, karbantartáshoz, üzemfenntartáshoz, beruházásokhoz és fejlesztésekhez kapcsolódó műszaki termékek, segédanyagok, rezsianyagok, valamint az üzem és raktárberendezések, logisztikai eszközök és berendezések beszerzése nem csak költséghatékonyabbá, de a „mindent egy kézből” elv értelmében hatékonyabbá is tehető.

 

 

 

A kereskedelmi tevékenységen túlmutatóan innovatív mérnökcsapat (gépészet, vezérléstechnika, automatizálás), saját forgácsoló üzem, egyedi alkatrész tervezési és gyártási kapacitás áll rendelkezésre. Ennek köszönhetően az ipari célgépépítésben alapvető, alumínium profil gépépítő rendszerek, lean csőrendszerek gyártása és kereskedelme mellett fémszerkezetek, manuális gyártó munkahelyek, szállítópályák (hevederes, görgős, láncos, palettás, gravitációs) ipari célgépek tervezésével és kivitelezésével, valamint gyártásával is foglalkoznak.


1992-ben vették fel az első munkatársat, aki a mai napig megbecsült kollégaként dolgozik náluk.

Elkötelezettek vagyunk biztosítani a partnereink részére a stabil és megbízható hátteret. A siker eléréséhez elengedhetetlen a szakképzett és motivált munkaerő, így legfontosabb célunk a munkahelyek megtartása mellett a munkahelyteremtés is. A már meglévő munkaerő folyamatos továbbképzésére, szakmai tudásának fejlesztésére mindig kiemelt figyelmet fordított a vállalatunk, és mindemelett fontos célkitűzésünk, hogy megőrizzük a családi vállalkozásunknál a közvetlen és segítőkész hangulatot. Rendszeresen megrendezett csapatépítő programokkal próbáljuk az így is fiatalos, lendületes kollégák tudását és összetartását megerősíteni.A csapatépítő eseményeken célunk, a munkatársak kikapcsolódása és feltöltődése, a munkás hétköznapokból kiszakadás. Mindenki hozzátesz a sikerhez és mindenki profitál az eredményből, mert csak a legjobbakkal lehetünk sikeresek. Fontosnak tartjuk a megfelelő munka-és egészségvédelmet is. Gyakran rendezünk kötetlen hangulatú meetingeket, hogy ezzel is biztosítsuk a munkavállaló részére a családias, és összetartó légkört.  Mindig is családias értékeket valló cégként tudunk vonzó munkahelyet biztosítani a fiatalok és szakemberek számára akiknek hozzánk hasonlóan fontos a bizalom, a biztonság, továbbá hosszabb távon képesek elköteleződni egy olyan cégcsoport felé, aki megbecsüli, elismeri a közös eredmények érdekében végzett munkát.

A jövő elkezdődött

A fejlődés során a felelősség is nőtt, és feleségével, Erikával mindvégig törekedtek arra, hogy a család, mint értékrend se szoruljon háttérbe. Fiuk és lányuk időközben felnőtt, tanulmányaikat Magyarország jeles oktatási intézményeiben és külföldön végezték. Réka a HR szakmában a cégcsoporton kívül találta meg hivatását, míg Péter a cégcsoportnál helyezkedett el a menedzsmentet támogató junior menedzserként, mely előszobája a leendő első számú vezetői és tulajdonosi státuszának. Tibor számára fontos az emberközpontú vezetés, melynek során a figyelem a munkatársak problémáinak emberi aspektusaira irányul. A szervezetépítés során magas teljesítményű, hatékony munkacsoportok kialakítására törekszenek: egy-egy vezető maximum 6-8 embert irányíthat. A stratégiai célokat alapvetően Tibor határozza meg, támaszkodva egy már sokat bizonyított szakértő csapat tudására és tapasztalataira, majd megfelelő szabadságot biztosít a végrehajtáshoz. Ezt egyfajta háttérországként támogatja közgazdász párja, Erika. Cégvezetőként és gazdasági igazgatóként 7 fős csapatával a teljes cégcsoport hr, adó, jogi, gazdasági és kontrolling megfelelőségéért felel. „Nélkülük ez a cégcsoport nem tudna az lenni, ami. Erika számára nagyon fontos a hivatása és ezt komolyan is veszi, de emellett egyben törekszik az egyensúly, a családi értékek és érdekek védelmére is – húzza alá Tibor.”

Van még teendő bőven, melyek közül a legfontosabb a sikeres utódlás folyamatának biztosítása. - A családi dimenzióban nagyon fontos az elköteleződés, értékrendszer, információátadás és feldolgozás, és a megfelelő családi kapcsolatok a konfliktusok eszkalálódásának megelőzése érdekében. Nagy kihívás lesz továbbra is megtalálni a megfelelő egyensúlyt és megteremteni a kompromisszumot a cég fejlődését priorizálva – mondja az alapító. Úgy látja, hogy az üzleti dimenzióban az üzleti lehetőségek, mint fő hajtóerő megfelelő kihasználása alapvetően meghatározza majd a vállalkozások jövőjét. - Figyelembe kell venni a jelen és jövő trendjeit, mint az innováció fontossága, a digitalizálódás és az ipar 4.0. Ennek megfelelően a cégcsoport fejlődéséhez mérten nagyon fontos a szervezeti struktúra átgondolása és minden cégben a megfelelő vállalatirányítási rendszer és kontrolling kiépítése - a nagyobb cégek már stabilan működő integrált ERPben dolgoznak vagy épp bevezetik azt. Enélkül ma már nem lehet hatékonyan működő vállalatot építeni. Emellett fontosnak tartja, hogy új piacokat is felfedezzenek, és persze fontos a terjeszkedés is. Az elmúlt 30 év tapasztalatát, a rendelkezésre álló kapcsolati- és tudástőkét kamatoztatva ebben az évben Románia, majd a későbbiekben több környező ország felé nyitnak, amitől újfent komoly áttörést várnak. Mindehhez Tibor saját erőforrásainak maximális kihasználására is szükség lesz, azt vallja, hogy megfelelő vezetés és menedzsment csak megfelelő képességű és készségű vezetőkön keresztül lehetséges.